De Tien Geboden en het wijzende vingertje van een D66-minister

Het zou mij niet verbazen als tijdens een partijcongres binnenkort een D66-profeet op het podium stapt met twee stenen tafelen om de Tien Geboden te presenteren. D66-leider Rob Jetten staat te popelen om vanaf de kansel ons land toe te spreken.

We leven in bijzondere tijden. Jarenlang stonden D66’ers bekend om ‘vrijheid blijheid’. De christenen – met al hun benauwende en strenge wetjes en regeltjes – waren van de troon gestoten. Het CDA is geen machtspartij meer en kerkgangers blijven massaal thuis. D66’ers waren er altijd als de kippen bij om door christenen opgestelde regels af te schaffen. Een nieuw koninkrijk was aangebroken.

De laatste jaren ben ik steeds meer in verwarring. De vrijheid die vroeger zoveel mogelijk werd gepredikt lijkt meer en meer te worden ingeperkt. Tot nu toe zijn het nog vooral ongeschreven regels. Voordat de D66-wetten op schrift worden gesteld, moet het evangelie worden gepredikt om de boodschap te laten landen. D66-minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) is één van de uitverkorenen die het goede nieuws mag verspreiden.

In het voetbalpraatprogramma Veronica Inside werd eind vorig jaar een aantal ongenuanceerde opmerkingen over homo’s gemaakt. Homo’s zouden meer lef moeten komen door ‘gewoon’ uit de kast te komen. Minister Van Engelshoven vond de ‘homofobe’ uitspraken van voetbalcommentator Johan Derksen onder de gordel en wilde met hem in gesprek. Als de minister dominee was geweest, had ze direct een paar ouderlingen opgetrommeld die de volgende dag bij Johan op de stoep zouden staan.

Deze week was het opnieuw raak. Haar oog viel op de veelbekritiseerde Nashville-verklaring waarin de orthodox-christelijke kijk op huwelijk en seksualiteit is toegelicht. Toegegeven, de manier waarop dat werd verwoord is pastoraal onverantwoord en buitengewoon onzorgvuldig. Maar gelukkig leven we in een land waarin meer dan tweehonderd dominees en SGP-leider Kees van der Staaij de vrijheid hebben om een verklaring te publiceren met een conservatieve kijk op homoseksualiteit.

Opnieuw kon Van Engelshoven de verleiding niet weerstaan om de aandacht op zichzelf te vestigen tijdens een mediarel. Na Johan Derksen moest dit keer Kees van der Staaij bij de bewindsvrouw op het matje komen. De SGP-broeder deed dit in de talkshow Jinek. De uitzending maakte duidelijk dat de D66’er niet in staat is om een gesprek te voeren. Niet alleen omdat ze na iedere zin drie keer ‘uhh’ zegt, maar ook omdat ze niet wil luisteren naar Van der Staaijs argumenten.

Wat nog erger is, is dat deze minister tussen neus en lippen door suggereert dat kerken in Nederland de opdracht hebben om mee te gaan in de emancipatiebeweging. Dat zou het doel van de dialoog moeten zijn. Een paar maanden nadat ze artikel 7 van de Grondwet aan haar laars lapt, maakt Van Engelshoven bij de Nederlandse Publieke Omroep korte metten met de scheiding tussen kerk en staat.

Als Van Engelshoven en de andere D66-ouderlingen op deze voet verdergaan, is één ding duidelijk. Die Tien Geboden van D66 gaan er een keer komen. Ze zullen er dan ongeveer als volgt uit komen te zien:

1. Gij zult in tv-programma’s geen grappen maken over homo’s en transgenders

2. Gij hebt de vrijheid om te zeggen wat je wilt (behalve als uw mening niet progressief is)

3. Gij zult geen religieuze verklaringen over huwelijk en seksualiteit ondertekenen

4. Gij zult op zondag de winkels openen

5. Gij zult geen nepnieuws verspreiden (behalve als u bij de NPO werkt)

6. Gij zult financieel bijdragen aan oplossingen voor klimaatverandering (behalve als u bij Shell werkt, want het kabinet mag niet vallen)

7. Gij hebt de vrijheid om een orthodox-christelijke visie op het huwelijk te hebben (alleen achter uw voordeur, anders volgen er sancties)

8. Gij zult de mening van het volk serieus nemen (behalve als de mening van het volk ingaat tegen het partijprogramma van D66)

9. Gij zult geen vals getuigenis spreken over Alexander Pechtold

10. Gij zult conservatief-christelijke waarden niet begeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s