Intolerant Gorinchem gebruikt homo’s als stok om dominee Klaassen te slaan

Zo’n vierhonderd jaar geleden verdwenen in ons land Bijbels op de brandstapel. Even vreesde ik dat de Bijbel van dominee Maarten Klaassen hetzelfde zou overkomen op een plein in Gorinchem. Daar werd het vuurtje behoorlijk opgestookt.

Dominee Klaassen is één van de initiatiefnemers van de veelbesproken Nashvilleverklaring. Heel Nederland viel vorige week over hem en meer dan tweehonderd collega’s heen. Verschillende passages uit die verklaring wekten bij een grote groep Nederlanders de indruk dat alle homo’s met pek en veren de BibleBelt uitgejaagd worden vanwege hun geaardheid.

De verklaring leidde tot felle discussies en verwijten over en weer. De storm van kritiek wordt wat mij betreft te gemakkelijk door christenen geframed als christenvervolging en geestelijke strijd. Alsof minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) de politie de opdracht had gegeven om alle dominees die de verklaring ondertekenden te arresteren, inclusief de voltallige kerkenraad.

Wie écht wil weten wat christenvervolging inhoudt moet de deze week uitgekomen Ranglijst Christenvervolging maar eens goed bestuderen. Dan zal iedere christen het uit z’n hoofd halen om te spreken over christenvervolging in Nederland. De vervolgers komen hier niet verder dan zwaaien met regenboogvlaggen en amateuristische en kinderachtige petities ondertekenen.

‘Als tolerante stad zitten we niet op een preek van dominee Klaassen in Gorinchem te wachten!,’ aldus ruim twee honderd Gorinchemmers in zo’n petitie. Klaassen zou afgelopen zondag preken in de plaatselijke Grote Kerk. Omdat een vreedzame demonstratie tegen Klaassens komst stond gepland nam de kerkenraad, om verdere onrust te voorkomen, een wijs besluit. Klaassen mocht zondagochtend uitslapen.

Ik zat te denken hoe ik de actie van deze Gorinchemmers moet typeren. Ik heb hier maar één woord voor: oliedom. Jezelf op de borst kloppen vanwege je Gorinchemse tolerantie is niet zo handig als je iemand met een ander standpunt buiten je stad wil houden. Blijkbaar moet Klaassen zich eerst bekeren tot D66 of GroenLinks om welkom geheten te worden.

Op sociale media werd Klaassen zelfs haatprediker genoemd. Waarom? Omdat hij de orthodox-christelijke visie op huwelijk en seksualiteit verdedigt. Persoonlijk kan ik mij niet in de Nashvilleverklaring vinden. Wat ik veel belangrijker vind is dat we in een land leven waarin iemand als Klaassen het recht heeft om zijn overtuiging te delen. In plaats van een petitie ondertekenen kun je zo’n man ook gewoon zijn werk laten doen.

Wie een échte haatprediker wil ontmoeten is in Arnemuiden aan het verkeerde adres. In dit mooie Zeeuwse dorp is de kerk en woning van Klaassen te vinden. Op de website van de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) is niets te vinden over geëxecuteerde homoseksuelen. En in zijn preken zal Klaassen daar ook nooit toe oproepen. Sommige islamitische leiders in Saoedi-Arabië en Iran echter zouden een executie in Arnemuiden met gejuich ontvangen.

Ergens vind ik het jammer dat de preek van Klaassen niet doorging. Ik had graag willen zien wat de progressieve drammers uit Gorinchem gedaan zouden hebben. Het zou mij niet verbazen als ze de dominee als blokkeerhollanders op de A15 zouden tegenhouden. Klaassen zou dan alleen verder mogen rijden als hij met een regenboogstropdas de kansel in Gorinchem zou beklimmen.

‘Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen ongelijk behandeld. Zij worden geacht geen orthodox-christelijke boodschap verkondigen en onze mening over homoseksualiteit accepteren’. Ik vrees dat dit progressieve evangelie in Gorinchem populairder is dan de Nederlandse Grondwet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s