‘Geradicaliseerde’ christenen laten afvallige Joram van Klaveren met rust

‘Afvallige’. Zo luidt de titel van het nieuwe boek van Joram van Klaveren. Het voormalige PVV-Kamerlid heeft gebroken met zijn gereformeerde verleden door zich tot de islam te bekeren. Met spanning leefde ik toe naar deze zondag: gaan gereformeerde dominees hun gemeenteleden oproepen om Joram het leven zuur te maken?

Zo’n gekke vraag is dat niet voor wie in januari de Nederlandse media heeft gevolgd. In verschillende kwaliteitsmedia was namelijk te lezen dat meer dan 200 dominees geradicaliseerd zouden zijn en een ‘anti-homopamflet’ hadden ondertekend. Op sociale media kwamen termen als ‘haatdominees’ voorbij. Een aantal tolerante medelanders deed aangifte tegen SGP-leider Kees van der Staaij en zocht met regenboogvlaggen het partijbureau van de gereformeerde partij op.

Toen ik afgelopen maandag hoorde dat Joram van Klaveren zich tot de islam heeft bekeerd, heb ik eerst even gecheckt of het wel of niet 1 april was. Nadat ik zijn interview op Radio 1 beluisterde, werd al snel duidelijk dat het menens was. Op dat moment dacht ik aan de krantenkoppen over de geradicaliseerde christenen uit de BibleBelt. Als ik NRC Handelsblad en de Volkskrant moet geloven vormen de ‘zwaar-gereformeerden’ immers een gevaar voor het land.

Ook dacht ik aan een andere afvallige: Asia Bibi. De Pakistaanse vrouw was de afgelopen maanden voorpaginanieuws omdat duizenden conservatieve moslims de straat opgingen. Bibi zou de profeet Mohammed hebben beledigd en verbleef jarenlang in een dodencel. Totdat het Pakistaanse Hooggerechtshof besloot om de onschuldige moeder vrij te spreken. De duizenden protesterende islamieten waren het er niet mee eens. Ze zouden niet rusten totdat Bibi aan de galg hangt.

Na de bekering van Joram van Klaveren heb ik nog even overwogen om te bellen met dominee M. Klaassen. De predikant uit Arnemuiden werd als ondertekenaar van het ‘anti-homopamflet’ weggezet als onwelkome gast door tolerante inwoners uit Gorinchem. Ik zou hem willen vragen of hij op deze zondag vanaf de kansel zou oproepen om Joram van Klaveren vogelvrij te verklaren en met de Heidelbergse Catechismus onder zijn arm en een opgeheven vinger Joram de hel in zou wensen.

Maar de gevreesde boze christenen waren afgelopen week drukker met schuttingtaal in de populaire tv-serie De Luizenmoeder dan de afvallige Joram. De Bond tegen vloeken schreef naar aanleiding van respectloos taalgebruik een verontwaardigde brief naar AVROTROS. Nergens werd Joram van Klaveren bedreigd met ‘hel en verdoemenis’. Als hij in het centrum van Barneveld of Veenendaal op een sinaasappelkistje de Koran zou citeren, zal niemand het in z’n hoofd halen om de zondaar te stenigen.

Die vrijheid gun ik de miljoenen gelovigen ook die zich in de islamitische wereld tot het christendom bekeren. Asia Bibi verhuist waarschijnlijk met haar gezin noodgedwongen naar Canada om van de vrijheid te genieten. Joram van Klaveren kan zonder zorgen en met een gerust hart naar bed. Ook als dat bed zich in de ‘geradicaliseerde’ BibleBelt bevindt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s