Burgemeesters geven met moskeebezoek na aanslagen verkeerd signaal af

Sinds februari zijn in Nigeria meer dan 100 christenen afgeslacht door moslimterroristen. Vreselijk! Afgelopen vrijdag werd de wereld opgeschrikt door een dubbele aanslag op moskeeën in Nieuw-Zeeland. Vreselijk! Maar waarom bezoeken burgemeesters in Nederland wel moskeeën en slaan ze de kerken over?

Eind vorig jaar bracht ik in samenwerking met SDOK (Stichting De Ondergrondse Kerk) een bezoek aan Nigeria. We spraken onder andere met meer dan tien christenen die vroeger moslim waren en nu met gevaar voor eigen leven christen zijn geworden. Het meest indrukwekkende verhaal was dit interview met Abdul-Mutallif. Hij heeft als moslimterrorist tientallen christenen gedood. Totdat hij verschillende dromen over Jezus kreeg. Mensen als hij moeten vrezen voor hun leven, omdat het verlaten van de islam een doodzonde is. Moslimextremisten houden de Abduls van deze wereld nauwlettend in de gaten.

Extremisme heeft helaas heel veel verschillende facetten. Het moslimextremisme is er één van. Afgelopen vrijdag werd duidelijk dat ook het rechtsextremisme nog altijd springlevend is. Een totaalidioot kwam op het idee om zoveel mogelijk moslims in Nieuw-Zeeland te doden. De 28-jarige dader zond zijn aanslagen op twee moskeeën zelfs live uit via Facebook. Uit zijn 74 pagina’s tellende manifest dat op internet te vinden is, wordt duidelijk dat hij zich liet leiden door omvolkingstheorieën die in de uiterste rechterflank van het politieke spectrum worden verspreid.

Aanslagen in kerken en moskeeën. Ik vrees dat we er de komende tijd vaker over zullen lezen in een wereld met ophitsers en terroristen. Zo kort na een aanslag is het juist daarom zo cruciaal om het hoofd koel te houden en geen impulsieve beslissingen te nemen. Tot mijn verbazing hoorde ik in Nieuwsuur dat de beveiliging van moskeeën in Nederland is opgeschroefd. Huh? Alsof de rechtsextremistische dader zijn aanslag in Zoetermeer heeft voorbereid of dat de aanslag in België heeft plaatsgevonden. Maar Christchurch ligt toch echt 20.000 kilometer van ons land vandaan.

Op basis van die redenering zou iedere Nederlandse kerk ook beveiligd moeten worden. Regelmatig vallen moslimextremisten in bijvoorbeeld Pakistan, Egypte of Nigeria kerken binnen. Het verschil met de aanslag in Nieuw-Zeeland is dat het NOS-journaal hier niet mee opent en dit nieuws niet op de voorpagina van de grote dagbladen verschijnt. Sinds februari zijn in de Nigeriaanse staat Kaduna al meer dan 120 christenen gedood door islamitische Fulani-herders. En toch ben ik niet op het idee gekomen om de gemeente Utrecht te mailen met het verzoek om mijn kerk te beveiligen. Ik leef gelukkig in het vrije Nederland.

Wat ook opvalt is dat verschillende burgemeesters moskeeën in Nederland hebben bezocht om hun medeleven te betuigen. Dit soort solidariteitsbezoeken zijn natuurlijk prima, maar doe het dan ook consequent. De burgemeesters in ons land zijn, ondanks de aanwezigheid van christenen in hun stad, na een aanslag op een kerk in Egypte en Pakistan opvallend stil. Eind vorig jaar kwamen 11 mensen om het leven bij een aanslag op een synagoge in het Amerikaanse Pittsburgh. Net als de dader van de aanslag in Nieuw-Zeeland ging het hier om een rechtsextremist. Waar waren de burgemeesters toen?

Burgemeester Krikke (Den Haag) en Van Veldhuizen (Enschede) vergeten dat er van hun moskeebezoeken een verkeerd signaal uitgaat. Ze geven mensen het idee dat een aanslag op moskeeën ernstiger is dan een aanslag op een kerk. En bovendien wekken ze de indruk dat moslims in Nederland in gevaar zijn. Alsof rechtsextremisten op het punt staan om een moskee in Den Haag of Enschede binnen te vallen met bommen en granaten. In het vrije Nederland kunnen we nog steeds onbezorgd naar de moskee of naar de kerk. Juist na zo’n bloedige aanslag zou dat door burgemeesters benadrukt moeten worden!

Die vrijheid gun ik mijn broeders en zusters in Nigeria ook ontzettend. Maar de volgende aanslag op een christelijk dorp of kerk is een kwestie van tijd. Kunnen de christenen in Den Haag dan ook rekenen op een bezoek en lieve woorden van burgemeester Krikke?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s