HELP! De vrouwen zorgen voor gedoe in de kerk

Volgend jaar telt Nederland weer eens zeventien miljoen bondscoaches. De kans is groot dat Oranje dan meedoet aan het EK voetbal. In iedere huiskamer heeft men dan een mening over het spel van het Nederlands elftal.

Soms lijkt er in de kerk een eeuwigdurend ‘kampioenschap’ gaande. Er zijn namelijk tal van hete hangijzers waarover christenen een verschillende mening hebben. Vaak is die mening niet relevant, maar soms kun je er als gelovige niet omheen. Een paar maanden geleden werd christelijk Nederland min of meer gedwongen om een mening over homoseksualiteit te hebben vanwege de Nashvilleverklaring. Dit keer zijn de christelijke gereformeerde christenen aan de beurt.

Vroeger was het de normaalste zaak van de wereld om een meningsverschil op een heel simpele manier op te lossen: een nieuwe kerk starten. Eén van die kerken is het kerkverband van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) dat in Nederland ongeveer 185 kerken en bijna 75.000 leden telt. In deze kerk is onlangs gedoe ontstaan omdat één van die 185 kerken het voor vrouwen mogelijk wil maken om aan de slag te gaan als ouderling en diaken. Volgens de tegenstanders gaat dit in tegen de landelijke afspraken.

Maar deze kwestie is echt niet zo simpel als het lijkt. Sinds de komst van Jezus zijn we niet meer met handen en voeten aan wetten en regels gebonden. Wie de Bijbel leest zal ontdekken dat christenen enorm veel vrijheid hebben in de wijze waarop zij hun geloof invullen. Nergens staat geschreven hoe je als christen zou moeten denken over homorelaties, Forum voor Democratie en wel of niet op zondag naar het voetbalstadion. Wel is het heel goed mogelijk om op grond van de Bijbel je mening te beargumenteren. Maar als je op basis daarvan medechristenen dwingt om ook die mening te aanvaarden, ga je lijnrecht tegen het denken van Jezus in.

In diezelfde Bijbel staan heel veel brieven van Paulus, een gezaghebbende man in de tijd dat de kerk op aarde is ontstaan. Hij geeft heel veel richtlijnen mee voor mensen die leidinggeven aan de kerk. Wie zijn brieven letterlijk leest, gelooft dat het niet is toegestaan dat vrouwen in de kerk leidinggevende functies op zich nemen. Maar er zijn ook heel veel christenen die deze teksten anders interpreteren of die rekening houden met de culturele context waarin de Bijbel is geschreven. Volgens hen zouden we de richtlijnen van Paulus niet één op één moeten overnemen. Ziedaar de voedingsbodem voor een kerkelijk conflict.

Officieel is het binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken niet toegestaan om een vrouw als ouderling of diaken aan te stellen. Maar veel kerken werken samen met kerken waarin dat wel mogelijk is (voor de fijnproevers: de Nederlands Gereformeerde Kerken en Gereformeerde Kerken vrijgemaakt). In Nieuwegein is zo’n samenwerkingskerk tot de conclusie gekomen dat het met het oog op de eenheid in die kerk beter is om het beleid aan te passen en vrouwen als ouderling en diaken toe te laten. Maar volgens ‘de afspraken’ is dat niet mogelijk. Kortom, er is een huwelijkscrisis gaande in één van de vele landelijke kerken in ons land. Ligt een volgende kerkscheuring op de loer?

Het probleem van de christelijke gereformeerden gaat eigenlijk over ons allemaal. De kerk waar ik iedere zondag naartoe ga bestaat uit heel veel verschillende mensen met allerlei meningen, ook over die vrouwenkwestie. En ik vind het prachtig om juist met christenen die heel anders denken het lied ‘Samen in de naam van Jezus’ te zingen of het ‘Onze Vader’ te bidden. De kerk is geen vriendengroep met mensen die op mij lijken met dezelfde mening als ik. Wel is de kerk een kleurrijke familie waar mensen met elkaar mogen botsen. Wie die ander uitkotst vanwege een meningsverschil heeft niet alleen een probleem met de ander, maar ook met de Heer Zelf.

Een gedachte over “HELP! De vrouwen zorgen voor gedoe in de kerk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s