Theologen zijn in christelijk Nederland elitaire wijsneusjes

Er is iets opmerkelijks aan de hand in het kleurrijke christelijke Nederland. De tijd dat mensen blind achter de dominee aanliepen is voorbij. Gelukkig. Maar veel ‘schapen’ dreigen onze ‘herders’ met al hun kennis en ervaring buiten de deur te zetten. Hoe kan dat?

Als redacteur van CIP.nl heb ik inmiddels meer dan honderd dominees mogen interviewen. Eén ding weet ik zeker. Dominee zijn is niets voor mij. Het is ploeteren geblazen! Iedere week moeten er één of twee nieuwe preken gemaakt worden. En de lat ligt hoog. Dat is ook niet zo gek als mensen één of twee keer per week naar de kerk gaan. Als je gaat, dan wil je ook echt iets nieuws en verrassends horen.

Daarnaast voer je als dominee heel veel gesprekken. Vaak over koetjes en kalfjes. Maar daar blijft het niet bij. Er komen heel wat ‘moeilijke gevallen’ voorbij. Echtparen in een huwelijkscrisis. Verliefde stellen die gaan trouwen. Luizenmoeders en -vaders met opvoedingsproblemen. Klagende ouderen die de jeugd niet meer begrijpen of opzien tegen de dood. En wat dacht je van al die zoekers die heen en weer geslingerd worden en niet snappen wat er in dat ingewikkelde Bijbelgedeelte staat?

Kortom, wat zou het mooi zijn als er een opleiding gevolgd kan worden waarbij docenten leren hoe je hiermee omgaat. Toevallig heeft mijn vrouw zo’n opleiding gedaan in Apeldoorn. En nu is ze theoloog.

Ik durf dat bijna niet hardop te zeggen. Waarom?

Eerder dit jaar vertelde ik hierover. Twee christenen keken mij met gefronste wenkbrauwen aan. Theologie. Dat woord had ik niet uit moeten spreken. Theologie is een vies woord geworden in onze kringen. Hoe is het zover gekomen?

De opkomst en populariteit van Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet is geen toeval. Baudet is een meester in het framen en neerhalen van zijn politieke tegenstanders. De elite. Het partijkartel. Hij gruwt ervan. Het ‘volk’ vindt het heerlijk. Eindelijk iemand die heilige huisjes omvergooit. (Overigens is het wel opmerkelijk dat Baudet zich zelf ook enorm elitair gedraagt).

De christenen die gruwen van theologie hebben niks met de ‘elite’ die na zes jaar hersenen kraken afstudeert aan een universiteit in Apeldoorn of Kampen. Het volk heeft aan zijn eigen Bijbel genoeg. Om die dekselse theologen vervolgens in de hoek te zetten wordt een theoloog voortaan theo-LOOG genoemd. Ik zou bijna zeggen dat zelfs Freek de Jonge een betere grap kan verzinnen.

Terwijl theologen de Bijbel in de grondtalen Hebreeuws en Grieks bestuderen, heeft het ‘volk’ aan dominee Google en ouderling Wikipedia voldoende. Stel je je eens voor dat je op die wijze ook met je kapotte auto zou omgaan. De automonteur slaan we even over. Er is vast wel een buurman of familielid te vinden die Max Verstappen pas nog heeft zien rijden op tv.

Dat simplisme verbaast mij enorm. Je zou bijna vergeten dat de Bijbel niet één boek is, maar een verzameling van 66 verschillende boeken met verschillende stijlen. Poëzie, geschiedschrijving, profetie, brieven… Maar daar moeten we zogenaamd niet te ingewikkeld over doen. ‘Jezus houdt van je en wil je redden.’ Dat schijnt genoeg te zijn. Alsof je door een goudmijn loopt, één keer om je heen kijkt en het daarbij laat.

Rembrandt van Rijn met zijn prachtige schilderijen. Beatrice de Graaf met haar deskundige analyses over terreur. Johann Sebastian Bach met zijn schitterende muziek. Stuk voor stuk échte vakmensen die terecht veel credits ontvangen voor hun specialiteiten. Ons seculiere landje is gezegend met duizenden vakmensen die Bijbelteksten op vijf verschillende manieren kunnen interpreteren. Maar die mensen moeten terug hun hok in…

Snap jij het nog?

Een gedachte over “Theologen zijn in christelijk Nederland elitaire wijsneusjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s