Groeit mijn zoon op in een land waar grappen maken wordt verboden?

Anderhalf jaar geleden brachten we mijn opa Schipper naar zijn laatste rustplaats. Grappen en grollen was zijn specialiteit. Ook op zijn sterfbed. ‘Zal ik naast je komen liggen?’, vroeg zijn broer. ‘Nee, laat maar zitten. Ik heb liever een lelijke vrouw in mijn bed dan een vent.’

Momenteel worden adverteerders van het programma Veronica Inside platgebeld omdat Johan Derksen weer eens een grap heeft gemaakt (klik hier om het fragment te bekijken). Nadat eerder vrouwen, homo’s en transgenders in de gordijnen vlogen, is het dit keer de beurt aan de zwarte gemeenschap. Wat ben ik blij dat er geen uit de context gerukt fragment van de grap van mijn opa op sociale media is verschenen. Dan zouden het COC en Ingrid van Engelshoven (de minister van Emancipatie) schuimbekkend zijn verzorgingstehuis hebben gebeld. ‘Meneer Schipper heeft zich schuldig gemaakt aan seksisme én homofobie.’

De grap waar politiek-correct Nederland dit keer over valt gaat over Akwasi Owusu Ansah. Ik ken de beste man sinds Tweede Pinksterdag. Akwasi werd een nationale beroemdheid vanwege de volgende historische uitspraak: ‘Op het moment dat ik een Zwarte Piet tegenkom in november, trap ik hem hoogstpersoonlijk in zijn gezicht’, en trad zo in de voetsporen van Martin Luther King. Nadat bij Veronica Inside een Zwarte Piet op een Black Lives Matter-demonstratie werd gespot, zei Derksen grappend: ‘Weet je wel zeker dat het Akwasi niet is?’ In de tijd van opa Schipper werd hier hartelijk om gelachen. Akwasi en pleitbezorgers voor de boycot van Veronica Inside zijn er heilig van overtuigd dat het dwarszitten van een sigaar rokende voetbalbalcommentator hetzelfde is als racisme bestrijden.

Opnieuw zijn de roeptoeters die de omstreden grap massaal verspreiden (en te koop lopen met hun morele gelijk) te lui om zich te informeren. Wie zich echt in Derksen en zijn kompanen wil verdiepen zou de uitzending van een uur helemaal moeten terugkijken. Dan zouden ze ook opmerkingen hebben gehoord als ‘iedereen aan deze tafel is tegen racisme’. Ook werd er begrip getoond voor de gematigde anti-racismedemonstranten. Maar de schreeuwers die Derksen nu aan de schandpaal nagelen, zijn daar niet in geïnteresseerd. Die ‘zeiksnor’ is een homofoob en racist, zo is hun stellige overtuiging. Bij dat standpunt worden vervolgens fragmentjes geknipt en plakt. De context van die fragmentjes doet er niet toe.

Wat moet het heerlijk zijn om op die manier punten te scoren bij je vrienden en volgers op sociale media. Wie daarin meegaat is onder andere voetballer Virgil van Dijk. De Oranje-international wil zich niet meer door Veronica Inside laten interviewen. ‘Genoeg is genoeg.’ Dat zegt hij vreemd genoeg niet over de bouwers van de stadions waarin hij in 2022 hoopt te schitterend tijdens het WK in Qatar. Bij de bouw van die stadions zijn volgens Amnesty International duizenden doden gevallen. Wie wél het lef had om zich tegen deze ramp van wereldformaat uit te spreken was… Johan Derksen. Toen Ajax en PSV vorig jaar kozen voor een trainingskamp in Qatar sprak hij zich hiertegen uit. Van Dijk en zijn fans kijken liever weg van deze vorm van moderne slavernij.

Groeit mijn zoon (ruim een half jaar jong) op in een land waarin geen grappen meer gemaakt kunnen worden over homo’s en donkere mensen? Een mooie taak voor de nieuwe generatie opvoeders om die grappen juist wél te blijven maken. In de nieuwe opvoedboekjes hoort dan ook de bijdrage van clown Bassie: ‘Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen.’ Hopelijk kan ook mijn zoon als zijn tijd gekomen is een foute grap maken op zijn sterfbed, in navolging van zijn overgrootopa.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s