Tim Hofman zocht een refodominee maar trof een Gideonsbende

Spanning en sensatie in de voortuin van dominee A. Kort. Tim Hofman, politieagenten en drie beunhazen zorgden voor rumoer in het o zo rustige Krimpen aan den IJssel. De opmerkelijke uitzending van Tims programma BOOS roept veel vragen op. Is de gênante vertoning in de voortuin van ds. Kort en zijn kerk een nederlaag voor de stilzwijgende reformatorische dominee of voor de opgewonden BNN-presentator?

Lang verhaal kort: de dominee schreef in het begin van de coronacrisis “een lief briefje” (citaat van zijn vrouw) aan de gemeente Krimpen aan den IJssel. De predikant van de plaatselijke Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland schreef onder meer dat ‘zonden die tegen de scheppingsorde indruisen uitgebannen moeten worden’. Leon Houtzager ervaarde die passage als een directe aanval vanwege zijn homoseksuele geaardheid en deed aangifte. In september vorig jaar besloot het Openbaar Ministerie ds. Kort niet te vervolgen. Met deze ‘nederlaag’ neemt Leon geen genoegen en dus schakelde hij Tim Hofman in als ‘mediator’.

Activisme werkt averechts
In het programma BOOS haalt Hofman met veel bombarie verhaal bij één van de twee partijen als er sprake is van een conflict. Dat hij Leon, een aardige jongeman, te hulp schiet is heel nobel, maar de tv-maker had van tevoren kunnen weten dat zijn poging om in contact te komen met Kort zinloos zou zijn. Het is duidelijk dat Hofman 0,0 feeling heeft met de reformatorische gezindte. Wil je op activistische, betweterige en respectloze wijze het gesprek aangaan met een refopredikant? Dan sluiten, sneller dan het licht, de gelederen rondom de dominee. Zeker als je zo dom bent om ds. Kort met zijn voornaam aan te spreken.

Hofman heeft duidelijk te weinig inlevingsvermogen en heeft zich niet in de refocultuur verdiept. Een voorwaarde om Leon écht te kunnen helpen. Zijn wens is namelijk een goed gesprek met ds. Kort over zijn ‘lieve briefje’ en niet zo hoog mogelijke kijkcijfers scoren. Maar Hofman kon in de uitzending de verleiding niet weerstaan om af te geven op het feit dat kerkdiensten in coronatijd niet verboden kunnen worden en dat scholen met een religieuze levensovertuiging leerlingen mogen weigeren op basis van de vrijheid van godsdienst. De kijker krijgt een misplaatst mini-college over de Nederlandse grondwet voorgeschoteld. Is Leon nu echt geholpen met de religiestress van Hofman?

Nog kwalijker is dat Hofman ds. Kort op een sneue, kinderachtige manier onderuit haalt. Om de amusementswaarde van BOOS wat op te krikken is er een aantal preekfragmenten van de dominee te horen. Eén van die uitspraken van Kort kan zonder de context van de hele preek duidelijk worden opgevat als racisme. Maar een scherpe kijker luisterde die preek terug en kwam tot de ontdekking dat de woorden van de dominee zijn verdraaid. Korts uitspraak over zwarte mensen is onderdeel van een opsomming van volkeren die God dienen, “uit alle natiën, talen en tongen”. Van racisme is geen sprake. Met deze laster verdedigt én overtreedt Hofman de Nederlandse grondwet in één en dezelfde uitzending. Een knappe prestatie!

Wegduikgedrag
Maar ds. Kort neerzetten als een martelaar zou te kort door de bocht zijn. Waarom nam de woordvoerder van ds. Kort herhaaldelijk de telefoon niet op toen Hofman hem belde? Waarom werd de politie ingeschakeld omdat Hofman en Houtzager zich op het terrein van de kerk bevonden? Dit wekt op z’n minst de indruk dat de dominee geen argumenten heeft om zich tegenover deze gasten te verdedigen. Bovendien heeft een predikant een publieke functie. Ds. Kort is letterlijk en figuurlijk hét gezicht van een kerkelijke gemeente die 1500 zielen telt. Wegduiken is geen goede reclame voor het Koninkrijk van God dat hij als geroepen ‘ambassadeur’ in Krimpen aan den IJssel mag vertegenwoordigen.

En wie waren die drie beunhazen die aan het einde van uitzending op onchristelijke wijze Hofman en de onschuldige Leon belagen en dreigen met geweld? ‘Wegwezen, opgesodemieterd, anders gaan er klappen vallen’, zo liet de Gideonsbende van Krimpen weten. De verdedigers van de Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland doen ons denken aan Petrus die Jezus vlak voor Zijn arrestatie dacht te helpen door zijn zwaard te trekken en het oor van Malchus af te hakken. Laten we hopen dat de drie soldaten in vrijetijdskleding een mindere dag hadden en net als Petrus in het dagelijks leven wél op liefdevolle wijze hun geloof uitdragen.

Arme Leon Houtzager. Door het gestook van Tim Hofman lijkt deze vriendelijke jongeman nog verder van huis. Maar er is hoop. Een goed gesprek met dominee Kort is wel degelijk mogelijk. Zelfs een redacteur van CIP.nl (die zelfs tot de ‘zwarte mensen’ gerekend kan worden) was van harte welkom bij de dominee. Ik weet het zeker: mevrouw Kort schenkt van harte een kop koffie voor je in, lieve Leon. Maar daarvoor is wel een andere benadering nodig. Zonder camera’s. Zonder stemmingmakerij. En bovenal zonder Tim Hofman.

Advertentie

2 gedachtes over “Tim Hofman zocht een refodominee maar trof een Gideonsbende

  1. Wat simpel dat je Tim Hofman op basis van zijn (on)geloof zo weg zet. Had meneer Kort zich niet moeten verdiepen in de cultuur van de samenleving waarin hij nota bene leeft? Daar is geen plaats voor homohaat. Game over. En het gesprek aangaan, maar zonder camera? Als je racistische of homofobe uitspraken publiek maakt, moet daar ook publiek reactie op mogelijk zijn. Homohaat is een groot probleem, dat groot behandeld moet worden. Wat mij betreft absoluut mét Tim en mét camera.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s